Dagblad010 | Wethouder Kurvers dwingt facelift Poortgebouw af
mainImage

Wethouder Kurvers dwingt facelift Poortgebouw af

28 februari 2021, 10:14 uur
IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Het Poortgebouw wordt gerenoveerd. De eigenaren van het Rijksmonument hebben hiermee gehoor gegeven aan de eis van bouwwethouder Bas Kurvers, die zelfs met een forse boete dreigde als er geen stappen zouden worden ondernomen. Nu is de opknapbeurt uitbesteed aan een onderhoudsbedrijf en staat de start voor 1 maart op de agenda.

Het Poortgebouw op Zuid, dat over de Stieltjesstraat heen is gebouwd, dateert van 1879 en is ooit opgeleverd als hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereeniging (RHV). Drie jaar later kwam het al in handen van de gemeente Rotterdam. Ook de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij, nu de Holland-Amerika Lijn, heeft er nog tijdelijk onderdak gehad.

In 1980 is nog wel eens overwogen een eroscentrum in te richten in het Poortgebouw. Dit plan is echter niet tot uitvoering gekomen. Tussen 1980 en 1982 werd het gebouw gekraakt, waarna er met de krakers een huurovereenkomst werd afgesloten. In 2005 is het slecht onderhouden gebouw aangekocht door een projectontwikkelaar, die het wilde renoveren en omvormen tot kantoorruimte.

Tot op de dag vandaag bevolkt een woongroep van zo’n dertig mensen het pand.