Jongvolwassenen die een kwetsbare economische positie hebben, stellen hun kinderwens vaker uit. Wie een structureel laag inkomen, een flexibel contract heeft of leeft van een uitkering, begint tot de helft minder vaak aan het stichten van een gezin, zo schrijft de Volkskrant.
Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waarop socioloog Daniël van Wijk vandaag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van Wijk bekeek aan de hand van gegevens van het CBS in hoeverre de werksituatie, het inkomen en type contract van jongvolwassenen tussen de 18 en 45 samenhangt met het besluit om een eerste kind te krijgen. Wat bleek: bestaansonzekerheid op al deze terreinen leidt tot uitstel en − mogelijk − afstel van het ouderschap.
De grootste gevolgen zijn te zien bij werklozen. Zowel bij mannen als vrouwen halveert de kans dat zij kiezen voor kinderen als zij van een uitkering leven. Ook de invloed van een flexibel contract is groot: de kans dat een mannelijke flexwerker voor een eerste kind kiest, is 8 procent lager dan bij mannen met een vast contract. Voor vrouwen is dit zelfs 20 procent. Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat vrouwen vrezen dat zij, wanneer ze eenmaal zwanger zijn of kinderen hebben, minder mogelijkheden hebben om door te stromen naar een vast contract.
Door: ANP