De acceptatie van lhbti+'ers holt achteruit, vinden mensen uit de gemeenschap zelf. Inmiddels heeft minder dan de helft (47 procent) van hen het gevoel dat het goed gaat. Niet eerder waren er dat zo weinig in de jaarlijkse peiling van het Opiniepanel van EenVandaag.
Aan het Pride-onderzoek deden 24.469 leden van het Opiniepanel mee, onder wie 2.655 mensen uit de lhbti+-gemeenschap (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen). Het gevoel van acceptatie daalt al jaren: in 2020 vond nog 62 procent dat het goed ging in Nederland, dit jaar is dat cijfer dus het laagst sinds de eerste peiling in 2011.
Lhbti+'ers in het onderzoek geven verschillende redenen voor het dalende gevoel geaccepteerd te worden. Veel mensen wijzen naar conservatief-religieuze mensen, vooral in islamitische, maar ook in de christelijke hoek. Die zouden minder tolerant zijn naar de gemeenschap. Anderen wijzen op de partijen in het nieuwe kabinet, die volgens hen niet bij zouden dragen aan meer tolerantie.|
Canal Parade
Honderdduizenden bezoekers worden zaterdag in Amsterdam verwacht voor de Canal Parade. Op de Amsterdamse grachten zijn tachtig boten te zien, die elk op een eigen manier inspelen op het thema #TOGETHER. Daarmee vragen ze aandacht voor de strijd voor gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap.
De botenparade begint om 12.00 uur vanaf het Oosterdok en gaat via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht richting het Westerdok, waar rond 18.00 uur de laatste boot aankomt. Splinter Chabot presenteert dit jaar weer de live-uitzending van AVROTROS, die te zien is op NPO2.
Directeur van Pride Amsterdam, Lucien Spee de Castillo Ruiz, zegt dat het thema #TOGETHER staat voor de lhbtiq+-gemeenschap die "samen sterker staat, ondanks en dankzij de onderlinge verschillen. Als het gaat om gelijke rechten weten we elkaar gelukkig te vinden."
Volgens de organisatie zijn er dit jaar weer "een flink aantal mooie boten met een boodschap". Zo varen op de Onbeperkt Samen-boot mensen met een (verstandelijke) beperking mee. Volgens de initiatiefnemers gaat het om "een grote groep onzichtbare lhbti+-personen", die vaak hun hele leven lang "strijden voor dubbele acceptatie". De boot van Amnesty blijft dit jaar leeg. De mensenrechtenorganisatie wil zo aandacht vragen voor "discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de lhbtqia+-gemeenschap wereldwijd". Op de boot van Poz&Proud, onderdeel van de Hiv Vereniging, varen twee mannen mee die zijn genezen van hiv.