1e prikken zorgmedewerkers startschot vaccinatiecampagne

6 January 2021, 09:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Nu de eerste zorgmedewerkers de eerste coronaprikken van Nederland hebben gekregen, zijn ook andere verpleeghuismedewerkers snel aan de beurt, evenals ziekenhuismedewerkers in de acute zorg en risicogroepen als verpleeghuisbewoners.

De vaccinatiestrategie van de regering vertelt welke groep wanneer aan de beurt is. Het staat niet vast dat dit plan precies zo zal worden uitgevoerd. De strategie is al meerdere keren aangepast. Daarnaast kan het ook spaak lopen bij de goedkeuring, levering en distributie van de vaccins.

Het Pfizer-vaccin dat woensdagochtend is toegediend bij de eerste zorgmedewerkers, is als enige al volledig goedgekeurd in Nederland. Vanaf woensdag zullen ook andere zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning deze prik krijgen bij de GGD. Mensen in deze groep kunnen later mogelijk ook de vaccins krijgen van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi, als die zijn goedgekeurd.

Ziekenhuismedewerkers in de acute zorg (intensive cares, klinieken, ambulances en de spoedeisende hulp) worden vanaf woensdagmorgen ook ingeënt met het Pfizer-vaccin.

Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling krijgen vanaf januari of februari een vaccin van Moderna of Pfizer toegediend door de instellings- of huisarts. Het vaccin van Moderna wordt waarschijnlijk deze week nog goedgekeurd.

GGZ-cliënten die wonen in een instelling en hun zorgmedewerkers zijn in februari of maart aan de beurt. Zij krijgen een vaccin toegediend van Moderna, AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi.

Alle overige zorgmedewerkers worden volgens het plan ingeënt vanaf april met het vaccin van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi.

Mensen van 60 tot en met 75 jaar die thuis wonen - en dus niet in een instelling als een verpleeghuis - zullen vanaf maart worden ingeënt door de GGD. Zij krijgen dan het vaccin van Pfizer toegediend.

Thuiswonenden die ouder zijn dan 75 jaar worden vanaf maart geprikt door hun huisarts. Zij krijgen het vaccin van Moderna. Dat geldt ook voor thuiswonenden van 60 tot en met 75 jaar die niet mobiel zijn.

Mensen van 18 tot en met 60 jaar met een medische indicatie kunnen worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi. Dat begint in februari en zal ook door huisartsen worden gedaan.

Vanaf april of mei zijn de mensen van dezelfde leeftijd, maar zonder medische indicatie aan de beurt. Zij kunnen dan bij de GGD of hun huisarts een prik halen van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi.

 


Door: ANP