50'ers al geprikt voordat nieuw advies over AstraZeneca komt

18 May 2021, 09:10 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Mocht de Gezondheidsraad adviseren het coronavaccin van AstraZeneca ook weer aan vijftigers toe te dienen, dan zou dat advies weleens te laat kunnen komen om er gebruik van te maken. Zowat alle vijftigers zijn namelijk al gevaccineerd tegen de tijd dat het advies verschijnt, schrijft de Volkskrant.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vroeg op 26 april om een nieuw leeftijdsadvies voor het vaccin. De raad verwacht dat eind mei te presenteren.

Vanwege zeer zeldzame, maar ernstige bijwerkingen had de Gezondheidsraad eerder geadviseerd het vaccin van AstraZeneca alleen nog toe te dienen aan personen boven de 60 jaar. Mensen onder de 60 jaar krijgen nu in de GGD-vaccinatiestraten het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna toegediend.

Voor het gevraagde nieuwe advies wil de Gezondheidsraad de uitkomst van enkele onderzoeken afwachten. "De commissie is aan de slag, maar is gewoon nog niet klaar" zegt een woordvoerder van de raad tegen de krant. "We zijn een wetenschappelijk instituut. Als we klaar zijn, zijn we klaar."

Sinds maandagavond kunnen inwoners die zijn geboren in 1965 (55 of 56 jaar oud) een afspraak maken voor hun eerste prik. Bijna elke twee dagen komen nu mensen uit een volgend geboortejaar aan de beurt om een afspraak te maken.


Door: ANP