mainImage

BBB wil spoeddebat met Rutte over escalatie boerenprotesten

6 juli 2022, 09:00 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil woensdag een spoeddebat met premier Mark Rutte over de escalatie van de boerenprotesten. Dinsdagavond heeft de politie gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost bij een boerenprotest in Heerenveen.

"Heb de beelden gezien van schoten die zijn gelost op #boeren in Friesland. Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. Woensdag wil ik spoeddebat hierover met minister-president en minister van J&V (Justitie en Veiligheid). Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis", reageerde Van der Plas dinsdagavond laat op Twitter.

Ook Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie wil een spoeddebat. Volgens hem blijkt uit de beelden die online van het voorval zijn geplaatst "niets van enig acuut gevaar" en is er sprake van "buitenproportioneel politiegeweld". "Om verdere escalatie te voorkomen moet hier z.s.m. verantwoording over worden afgelegd", schrijft Van Meijeren op Twitter.

Boeren protesteren al dagen tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De politie meldt dat demonstranten dinsdagavond in Heerenveen probeerden in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond een dreigende situatie. Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie. Er raakte niemand gewond.


Door: ANP