Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

25 September 2023, 22:49 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

"Ik vind dat er goed gefouilleerd moet worden, er moeten netten opgehangen worden, maar er moeten ook stadionverboden, desnoods levenslang, worden afgegeven en die moeten ook worden gehandhaafd", zo somde Halsema een aantal maatregelen op. Wat de club ook zou moeten overwegen, is het leeg houden van vakken met hooligans, zei ze verder.

Op de vraag of de burgemeester bij de KNVB en Ajax kan afdwingen dat die maatregelen daadwerkelijk worden genomen, zei ze dat dit "desnoods" kan. "In het aller-, alleruiterste geval kan je zeggen: er wordt niet gespeeld. Maar dat is natuurlijk een beslissing die je nooit wil nemen, omdat je daarmee alle andere supporters raakt die daar gewoon van voetbal willen genieten."

Zondag rond 16.30 uur werd de wedstrijd Ajax-Feyenoord definitief gestaakt, omdat er tweemaal vuurwerk op het veld was gegooid. Daarna werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion. Er werden stenen, flessen en vuurwerk naar de ME gegooid, die uiteindelijk traangas gebruikte om de rust te laten wederkeren.

In tegenstelling tot vorig seizoen worden duels na meerdere onderbrekingen niet meer per se definitief gestaakt. Dat hoeft niet meer als de dader meteen wordt aangehouden en een speler of scheidsrechter geen letsel heeft opgelopen. Burgemeesters kunnen de KNVB verzoeken om duels niet te staken, omdat dan de openbare orde in gevaar kan komen. "Maar dat is ongewoon", zei Halsema daarover in Nieuwsuur, "en er was gister ook zeker geen reden toe om te zeggen: we spelen toch maar door, nadat er twee keer vuurwerk op het veld was gegooid."

Halsema ging in Nieuwsuur ook in op de capaciteitsproblemen bij de politie, waarover de politie en regioburgemeesters eerder op maandag aan de bel trokken. In een gezamenlijke oproep vragen zij om een investering van 400 miljoen euro. "De schaarste bij de politie is een landelijk probleem", zei Halsema daarover. "Als burgemeesters herverdelen wij die schaarste al jaren, maar feitelijk hebben we al jarenlang veel te weinig politie. Dat wordt nijpend."

 


Door: ANP