Het is nog niet duidelijk welke drie gemeenten meedoen aan een experiment om voetbalhooligans die een stadionverbod hebben, te controleren met een digitale meldplicht. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat maandag niet zeggen omdat "daarover nog afstemming plaatsvindt", meldt een woordvoerder. Ook over nieuwe of eventuele aanscherpingen van maatregelen om onlusten en rellen aan te pakken en te voorkomen, kan hij niets zeggen omdat daarover een Kamerbrief in de maak is.
Die brief komt iets eerder dan verwacht naar aanleiding van de onlusten zondag bij de wedstrijd Ajax-Feyenoord in de ArenA in Amsterdam. Het duel werd gestaakt toen er vuurwerk op het veld was gegooid. Daarna vernielden hooligans de hoofdingang van het complex.
De nieuwe brief, die waarschijnlijk nog deze week komt, is een vervolg op de voortgangsbrief die demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in juni schreef over allerlei maatregelen die al zijn getroffen of nog in de maak zijn. Ze schrijft daarin onder meer dat er "genoeg mogelijkheden zijn om straffen uit te delen aan supporters die zich misdragen". Maar tegelijk concludeerde ze dat "concrete resultaten van de gemaakte afspraken achterblijven".
In de zoektocht naar de aanpak van onlusten en rellen, kijkt Nederland ook naar ervaringen in het buitenland. De zogeheten Regiegroep Voetbal en Veiligheid waarin naast de KNVB ook de politie, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Supporterscollectief Nederland zitten, bracht onlangs een bezoek aan Engeland. Ook kijkt de groep naar buurlanden Duitsland en België, meldt een woordvoerder van het departement.
Een digitale meldplicht moet voorkomen dat relschoppers tijdens een voetbalwedstrijd van hun club in of bij het stadion zijn.
Door: ANP