mainImage

Paar honderd mensen bij manifestatie gedupeerden toeslagaffaire

16 april 2022, 15:53 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Een paar honderd mensen hebben zaterdagmiddag in Rotterdam meegedaan aan een manifestatie om gedupeerden van de toeslagenaffaire te steunen. Onder anderen Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt, die destijds samen de toeslagenaffaire aanzwengelden, liepen mee met de manifestatie vanaf het Kruisplein.

Ook waren vertegenwoordigers van organisaties zoals Stichting Gedupeerde Ouders, Amnesty International, Save the Children, de Nederlandse Politiebond en politieke partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren aanwezig. Demonstranten droegen borden met teksten als "Rutte schiet op" en "Hoe lang moet ik nog wachten" met zich mee.

Volgens de organisatie zitten de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds met hoge schulden. Gedupeerde ouders en kinderen zouden het gevoel hebben dat ze er alleen voorstaan en dat hun belangen vergeten zijn. Door de doorgeslagen fraudeaanpak van de Belastingdienst moesten tienduizenden ouders ten onrechte hun ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Vaak leidde dit tot torenhoge schulden, met onder meer scheidingen en psychische klachten als gevolg.

In de periode 2015-2020 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bij benadering 1115 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis geplaatst. De actievoerders vroegen daarvoor aandacht middels het meedragen van een groot spandoek: "1115 kinderen zijn verdwenen. Waar zijn ze ?!!".


Door: ANP