mainImage

Tuur Elzinga (FNV): ernst koopkrachtcrisis onderschat

6 juli 2022, 08:52 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Nederland stevent af op een recessie als kabinet en werkgevers niet snel in actie komen. De hoge prijzen van boodschappen en energie hakken er zo hard in dat de koopkracht van mensen achteruit holt en een economische afkoeling onvermijdelijk is. Dat zegt Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, in De Telegraaf.

Hij spreekt inmiddels van ’een koopkrachtcrisis’. "Als kabinet en werkgevers deze koopkrachtcrisis door laten etteren dan komen we vanzelf in een recessie terecht", zo waarschuwt de vakbondsman. Elzinga is verbaasd dat er zo weinig beweging is in de politiek. "De ernst wordt onderschat." Hij voorziet dat Prinsjesdag voor veel mensen op ’een deceptie’ zal uitdraaien.

Eerder hebben de werkgevers gezegd dat ze in aanloop naar Prinsjesdag een sociaal akkoord met kabinet en vakbonden willen afsluiten over inflatie, lonen, koopkracht en arbeidsmarkt.

Het kabinet hield de koopkrachtdeur dicht, maar toont zich nu wel bereid de ’energietoeslag’ van 800 euro voor lagere inkomens op korte termijn met honderden euro’s op te plussen.


Door: ANP | Foto: ANP