Aantal beleggers groeit gestaag

26 April 2022, 14:36 uur
Landelijk
mainImage
Ingezonden

De ECB heeft de afgelopen jaren aan behoorlijk wat touwtjes getrokken om de inflatie op een voor hen acceptabel niveau te houden. Sinds juli vorig jaar lijkt dat eigenlijk niet meer nodig. Waar de inflatie in ons land jarenlang relatief laag was, vertoont deze nu al driekwart jaar een stijgende lijn omhoog. Onlangs bleek uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat dat de inflatie in maart de op drie na hoogste in de hele Europese Unie is. Veel zaken zijn dus flink duurder geworden. De spaarrentes zijn echter al jarenlang nihil. Nu deze de inflatie niet meer compenseren is een groeiend aantal mensen op zoek naar manieren om hun spaargeld toch te laten groeien (of in ieder geval niet te laten verdampen). Dit heeft geleid tot een groeiend aantal beleggers.
 
Waarin, wie en op welke manier?
 
De traditionele en nog steeds een van de meest voorkomende beleggingsvormen is aandelenbeleggen. Er wordt vooral voor gekozen door de kans op een hoger rendement dan met sparen behaald kan worden. Beleggen is de afgelopen decennia echter wel nogal veranderd. Waar eerst tussenpersonen nodig waren, kun je het vandaag de dag gemakkelijk zelf via handige en gebruiksvriendelijke platforms, zoals deze website. Bij beleggen telt overigens tegenwoordig meer dan alleen het rendement. Uit onderzoek van de AFM bleek dat vooral bij beginnende beleggers duurzaamheid een belangrijke rol speelt in het samenstellen van hun portefeuille.
 
Uit het onderzoek van de AFM bleek verder dat vooral jongeren de afgelopen jaren zijn gestart met beleggen. Net iets meer dan vijftig procent was tussen de achttien en 34 jaar oud. En dat terwijl dat aandeel slechts veertien procent is in de groep ervaren beleggers. De startende beleggers zijn overigens naast jonger, ook nog eens vaker vrouw en hoogopgeleid dan de meer ervaren beleggers.
 
Is het momenteel wel een goed moment om te starten met beleggen?
 
Overal ter wereld is er momenteel sprake van een wisselvallige teneur. Dat zie je terug in het consumentenvertrouwen dat vorige maand nog een historisch dieptepunt bereikte, maar ook op de beurzen. En dat is niet vreemd, want de AEX bijvoorbeeld staat dit jaar al elf procent lager dan vorig jaar. Beleggers maken zich zorgen over de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en de economische vooruitzichten.
 
Toch hoeft de onzekere toekomst niet gelijk ernstige gevolgen te hebben. Geopolitiek heeft namelijk meestal geen langdurige invloed op de economische markten. Voor beursgenoteerde grote bedrijven veranderen fundamentele factoren niet. Zeker niet nu veel economieën na de coronapandemie heropenen. Daarnaast zijn er voor beleggers veel kansen in automatisering, robotisering, de digitale transformatie en energietransitie.