Het coronavirus blijft zich ongeveer in hetzelfde tempo verspreiden in Nederland. In de afgelopen week testten 17.890 mensen positief op het virus. Dat is een fractie meer dan vorige week, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 17.575 besmettingen noteerde. Ook dat was een minieme toename. Het reproductiegetal is volgens berekeningen van het instituut weer net onder de 1 uitgekomen, op 0,98.
De afgelopen twee weken stond het r-getal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, een fractie boven de 1. Als het cijfer lager is dan 1, daalt het aantal nieuwe besmettingen. Helemaal actueel is het reproductiegetal overigens niet: het is gebaseerd op de situatie van ongeveer twee weken geleden, omdat het anders niet betrouwbaar genoeg is. Het getal van 0,98 slaat op de situatie van 23 augustus.
Volgens de voorlopige cijfers, die nog iets kunnen stijgen, zijn in de afgelopen week iets minder nieuwe patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen dan een week eerder. Het waren er zeker 388. Van deze mensen waren er 88 zo ziek dat ze op een intensive care belandden. Een week eerder rapporteerde het RIVM 415 opnames, waarvan 97 op de ic's.
Het aantal gemelde sterfgevallen door corona daalde iets. Het RIVM kreeg in de laatste zeven dagen 38 meldingen over sterfgevallen binnen, tegen 43 in de week daarvoor.
Driekwart van de mensen van wie de vermoedelijke plek bekend is waar ze het virus opliepen, raakte thuis besmet of tijdens een bezoek in de thuissituatie. Nu de scholen in het hele land weer open zijn na de zomervakantie, stijgt hun aandeel in de besmettingen ook weer. Een op de acht van de herleide coronabesmettingen (12,5 procent) gebeurde op school of op de kinderopvang. Overigens is in de meeste gevallen niet bekend waar iemand het virus opliep.
Van de mensen die afgelopen week positief testten, was 13,9 procent in de twee weken daarvoor in het buitenland geweest. Vooral in Turkije liepen relatief veel mensen het virus vermoedelijk op: 659 mensen die positief testten waren daar geweest. Dat is ruim een kwart van het totaal. Na Turkije volgen Marokko, Duitsland en Spanje.
Door: ANP