Uit het nieuwste rapport van ABN AMRO over de huizenmarkt is gebleken dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in 2022 met 15% zal stijgen. Voor 2023 zwakt deze af naar een stijging van 2,5%. Daarnaast is de hypotheekrente in korte tijd flink gestegen en zal deze door de huidige economische omstandigheden nog verder stijgen.
Hogere hypotheekrente zorgt voor minder huizenverkopen
De hogere hypotheekrente zal een daling van 17,5% van het aantal transacties op de huizenmarkt in 2022 als gevolg hebben. Deze transacties zullen moeilijk tot stand komen in een huizenmarkt waarin woningeigenaren een hoge prijs in hun hoofd hebben op het moment dat zij hun huis willen verkopen. De potentiële kopers zullen in veel gevallen niet in staat zijn om dit bedrag op tafel te leggen bij het gebrek aan het verkrijgen van een toereikend hypotheekbedrag.
Minder hoge leningen mogelijk
De hypotheekrente is een van de bepalende factoren bij het berekenen van de maximale hypotheek bij de aankoop van een woning. De afgelopen jaren nam de hypotheekrente af, met een daling van de hypotheeklasten als gevolg. Hierdoor mochten de huizenkopers meer lenen. De situatie is nu helaas omgedraaid; bij een stijging van de hypotheekrente gaat het toegestane leenbedrag juist omlaag. Woningzoekers kunnen door de rentestijging dus minder geld besteden bij de aankoop van een nieuwe woning.
Starters krijgen het nog lastiger
Starters hebben relatief gezien weinig spaargeld. Een groot deel van het aankoopbedrag van een nieuwe woning zullen zij dus moeten financieren door een hypotheek af te sluiten. De hogere hypotheekrente en de daling van het toegestane leenbedrag zullen er voor zorgen dat zij nog moeilijker een nieuwe koopwoning kunnen bemachtigen. De meeste huizenbezitters zullen vooralsnog weinig last hebben van de recente hypotheekrentestijgingen, slechts 4% heeft een variabele hypotheekrente. Het afsluiten van een rentevaste periode van 20 jaar of langer was de afgelopen jaren erg populair.