Met het huidige vaccinatietempo zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle Nederlanders van 18 jaar en ouder de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De grote vraag is nog of de GGD'en daarna verder kunnen gaan met het vaccineren van jongeren onder de 18 jaar. De Gezondheidsraad werkt nog altijd aan een advies hierover aan het kabinet. Wanneer dat zal verschijnen, kon een woordvoerder van de raad woensdag nog niet zeggen.
"We zijn ons bewust van de snelheid van de vaccinatiecampagne", aldus de woordvoerder. "Tegelijk is een zorgvuldige weging van nut en risico belangrijk. Dat proces is nog niet klaar."
Het kabinet wacht het advies van de raad af. Een woordvoerder van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wijst erop dat het vraagstuk "complex is", mede vanwege de ethische kant ervan. Voor de meeste gezonde jongeren is een coronabesmetting immers niet echt gevaarlijk, zegt zij. "Ze nemen het vaccin dan eigenlijk voor een deel ook om immuniteit van de bevolking te bereiken." De minister wil eerst advies daarover van artsen en ethici.
Intussen gaan de uitnodigingen voor een prik tegen het virus in een hoog tempo de deur uit. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat deze week bijna 1,5 miljoen prikken worden gezet. Sinds woensdag kunnen mensen die zijn geboren in 1997 en 1998 een afspraak maken. In dit tempo kan binnen nu en een week de laatste leeftijdsgroep aan de beurt komen, die in 2003 is geboren. De woordvoerder van het ministerie wijst er wel op dat het meestal een aantal weken duurt voordat iemand daadwerkelijk kan worden geprikt.
Jongeren met een medische indicatie van 12 jaar en ouder worden ook deze maand nog uitgenodigd. De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet precies een week geleden om hen in elk geval een vaccin aan te bieden. Dat advies nam het kabinet over. De Jonge liet eerder weten dat het om ongeveer 60.000 tot 100.000 jongeren gaat. Ook gezonde jongeren die familielid zijn van een kwetsbaar persoon die zelf om medische redenen niet kan worden gevaccineerd, of bij wie vaccins minder goed werken, kunnen een coronaprik krijgen. Zo kunnen ze de naaste beschermen. Huisartsen bepalen wie daarvoor in aanmerking komt.
De kinderen die in aanmerking komen voor een coronavaccin, krijgen dat van Pfizer/BioNTech. Dit is vooralsnog als enige goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Een aanvraag van Moderna loopt nog bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Diverse landen hebben al besloten ook jongeren tegen het coronavirus te vaccineren. Het gaat onder meer om Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Roemenië en Polen. België wil jongeren vanaf 16 jaar vaccineren.
De Jonge diende zijn adviesaanvraag op 2 maart in bij de Gezondheidsraad. Op dat moment was geen enkel coronavaccin goedgekeurd voor gebruik bij jongeren onder de 16 jaar. EMA oordeelde eind mei dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig kan worden gegeven aan jongeren vanaf 12 jaar.
Door: ANP