Amnesty: niet iedereen kreeg ruimte die hoort bij actie A12

29 January 2023, 15:02 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Niet iedereen kreeg bij de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag zaterdag de ruimte die hoort bij demonstraties, zegt Amnesty International zondag. Het gaat om voorlopige bevindingen die de organisatie, die aanwezig was bij de actie zaterdag om het verloop te controleren, naar buiten brengt.

Als voorbeeld noemt de organisatie meerdere journalisten die door de politie werden gevorderd en meegenomen naar het bureau. "We zien dat een aantal dingen beter kan. Zo bleef het lang onduidelijk op welke grond mensen gevorderd en aangehouden werden. Dat zorgde voor veel onrust. De communicatie daarover kon beter", zegt Amnesty.

De Utrechtsebaan was zaterdag urenlang geblokkeerd door klimaatdemonstranten van actiegroep Extinction Rebellion. Ze protesteerden tegen de manier waarop de overheid omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie. De politie laat zondag weten dat 768 demonstranten zijn aangehouden. Twee van hen zitten nog vast omdat ze hun identiteit niet kenbaar willen maken.

Amnesty is nog bezig met het analyseren van beelden en informatie. Mogelijk komt de organisatie later met meer bevindingen.

 


Door: ANP