ANWB ziet aantal files toenemen, vooral op vrijdagen

1 July 2021, 13:00 uur
Landelijk
mainImage
Rijkswaterstaat

De wegen zijn nog steeds veel rustiger dan voor de coronacrisis, maar de files komen langzaamaan terug. Dat bevestigt de ANWB na berichtgeving in De Telegraaf. Op vrijdagen is het zelfs drukker op knelpunten dan voor de pandemie.

"We zien het aantal files weer toenemen", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Maar zeker niet in de mate van voor corona." In het eerste halfjaar van 2021 was de filedruk 37 procent lager vergeleken met de eerste helft van 2020, toen het coronavirus in de eerste maanden nog niet in Nederland rondwaarde.

In juni was het vrijdag, vooral in de middag, op knelpunten drukker dan in 2019. De woordvoerder vermoedt dat veel mensen eropuit gaan in het weekend en daar vrijdagmiddag al voor onderweg zijn. Ook valt op dat de drukte zich meer verspreidt over de dag. Tijdens daluren kan het soms behoorlijk druk zijn.

Vorig jaar werd het in de zomer drukker omdat lockdownmaatregelen werden opgeheven, terwijl Nederlanders meer in eigen land bleven tijdens hun vakantie. Dat patroon zal zich de komende weken herhalen, verwacht de ANWB.

Het wordt vooral drukker rond Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Van de grote steden blijft Amsterdam wat achter. Bij Rotterdam is het ook tijdens de coronacrisis druk gebleven op de weg. Want veel mensen die werken in en rond de haven kunnen dat niet vanuit huis doen.


Door: ANP