mainImage

Asscher 3e keer op rij beste debater Algemene Beschouwingen

17 september 2020, 19:52 uur
Landelijk

Fractievoorzitter Lodewijk Asscher van de PvdA is uitgeroepen tot beste spreker tijdens de Algemene Beschouwingen. Hij viel op door "een combinatie van een mooi en boeiend betoog, volledig uit het hoofd gesproken, en een doelgerichte en daardoor effectieve debatstrategie. Vaak was het Asscher die politieke opponenten de moeilijkste vragen wist te stellen", aldus de jury.

De prijs voor beste debater is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut en de Universiteit Leiden. Met de prijs willen ze aandacht vragen voor het belang van goede politieke debatvaardigheden.

Esther Ouwehand die namens de Partij voor de Dieren voor het eerst het woord voerde als fractievoorzitter, viel volgens de jury "in positieve zin op met sterke interrupties en een goed betoog op de eerste dag waarin zij groeide in haar spreekstijl".

De jury was ook onder de indruk van het betoog van PVV'er Geert Wilders tijdens de eerste termijn. "Maar voor een goed debat is het serieus beantwoorden van kritische vragen een wezenlijk onderdeel. Daarin schoot Wilders meerdere keren tekort."

De bijbehorende wisselbokaal werd donderdagavond uitgereikt tijdens het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Asscher won de prijs al twee keer eerder: in 2018 en vorig jaar. Eerdere winnaars zijn Wilders, Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD), Femke Halsema (GroenLinks).


Door: ANP