mainImage

'Begrip voor negatief reisadvies; zomervakantie moet kunnen'

22 maart 2021, 18:50 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De reisbranche wil dat het kabinet de consument vertrouwen geeft om een zomervakantie te boeken. "Alleen het negatieve nieuws is niet goed genoeg", zegt directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR, vooruitlopend op de coronapersconferentie van het kabinet van dinsdag. De sector heeft er evenwel begrip voor dat het advies van het kabinet om niet naar het buitenland op vakantie te gaan zeker tot half mei van kracht blijft, zoals Haagse bronnen melden.

"Ik begrijp dat men dat doet gezien de oplopende coronacijfers in veel Europese landen", zegt Oostdam. Hij is optimistisch over de zomervakantie omdat het kabinet eerder heeft aangegeven dat iedereen in juli in ieder geval 1 keer zou zijn geprikt met een coronavaccin. "Volgens de experts is de kans op een semi-normale zomervakantie groot en kunnen midden mei de eerste versoepelingen worden aangekondigd", zegt de ANVR-directeur.

Als de overheid besluit om de huidige reisbeperkingen tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen, dan moet er volgens Oostdam ook meer hulp komen voor de sector. "Dit is de zoveelste dreun voor de reissector." Veel bedrijven dreigen in "deze laatste fase" om te vallen, zegt de ANVR-directeur. Hij denkt aan een loonsubsidie van 100 procent via de coronaregelingen, om werkgelegenheid te behouden.

Reisorganisatie Corendon rekende er al niet op dat er in de meivakantie weer volop zou kunnen worden gereisd. "Ook onze klanten hebben hier op geanticipeerd, want er werd nog maar heel weinig geboekt voor de maanden april en mei", zegt een woordvoerster. Corendon vestigt de hoop op de zomer omdat de vaccinatiegraad dan veel hoger zal zijn en er tegen die tijd in Europees verband afspraken zijn gemaakt over de voorwaarden om weer te kunnen reizen.


Door: ANP | Foto: ANP