mainImage

Bioscoopbranche niet te spreken over testwet

Bouw derde Pathé start dit jaar
11 mei 2021, 20:27 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Bioscopen kunnen naar verwachting op z'n vroegst weer op 9 juni open, zo werd dinsdag duidelijk tijdens de coronapersconferentie. Door de aangenomen testwet zou het kunnen dat dit dan alleen maar mogelijk is als bezoekers een negatieve coronatest kunnen overleggen. Een maatregel waar de bioscoopbranche niet zo enthousiast over is.

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVBF) noemt de wet onnodig en drempelverhogend. "Onnodig want de bioscoopbranche kan prima bezoekers in een veilige omgeving ontvangen op basis van het eigen veiligheidsprotocol en drempelverhogend omdat bezoekers zich moeten laten testen op locaties die niet in de nabijheid liggen van bioscopen of filmtheaters", aldus de koepel.

Wel is de NVBF positief over het feit dat bezoekers niet zelf - zoals eerder het idee was - hoeven bij te dragen aan de coronatest vooraf, dat wordt gekeken naar de bereikbaarheid van de testlocaties en dat gevaccineerde bezoekers geen testbewijs nodig hebben.

De organisatie wacht verder af hoe de tijdelijke wet er gaat uitzien. "Pas dan zal de branche weten welke impact de wet en regelingen heeft voor de bedrijfsvoering van bioscopen en filmtheaters. De NVBF zal, net als in de afgelopen weken, de politiek hier positief-kritisch op blijven volgen."

Bioscopen zijn inmiddels ruim vijf maanden gesloten. Volgens stap drie van het openingsplan zouden culturele instellingen vanaf 9 juni weer open mogen. Op 1 juni wordt duidelijk of deze stap kan worden gezet.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad