mainImage

Burgemeesters willen avondklok naar 22.00 uur

Hubert Bruls.
22 maart 2021, 19:48 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gevraagd om de avondklok een uur naar achteren te verschuiven. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekeinde de zomertijd in. Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, legt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, uit.

Ook de ramadan speelt in dit voorstel mee. Grapperhaus noemde het verzoek van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's een "begrijpelijke, beargumenteerde suggestie".

De minister gaat deze week nog in overleg met meerdere moslimorganisaties om te praten over de gevolgen van de avondklok voor onder meer het avondgebed. Hij wil met ze bespreken over "wat er op ons afkomt". "De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat", zegt hij. De ramadan begint halverwege de volgende maand.

Het aantal coronabesmettingen stijgt sterk. Dit staat volgens hem versoepelingen in de weg. Dinsdag maakt het kabinet bekend wat er voor de komende tijd wel mogelijk is.


Door: ANP | Foto: ANP