Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

20 April 2024, 23:09 uur
Landelijk
mainImage

Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

Een woordvoerder van NS zegt dat "zoals ik het nu kan bezien" alle treinen in Nederland drie minuten stilstonden en dat daarmee de actie geslaagd is. "Reizigers die ik heb gesproken hebben veel begrip voor het protest. We beschouwen dat als een steun in de rug."

Tijdens het protest kregen alle NS-reizigers, zowel in stilstaande treinen als op stations, een omroepbericht te horen waarin medewerkers vertellen over de agressie tegen spoorwegpersoneel. Daar moet wat hen betreft een eind aan komen. "Wees een beetje lief voor elkaar, en voor ons", is de slottekst.

De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een NS-conductrice afgelopen zaterdag door een groep jongeren in de een trein tussen Delft en Den Haag. Ook een machinist kreeg klappen. Voor de NS was het tijd voor een signaal dat het zo niet langer kan. Vakbonden en andere vervoerders, in de regio en steden, hebben zich bij het protest aangesloten.


Door: ANP