CDA-Europarlementariër laakt amateurisme rond idee Oeganda

20 October 2024, 14:26 uur
Landelijk
mainImage
ANP
PVV-minister Reinette Klever.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers heeft geen goed woord over voor het "amateurisme" van het Nederlandse kabinet over het idee van een 'terugkeerhub' voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Oeganda. Kort nadat PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) haar idee wereldkundig maakte, ontkende de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, Jeje Odongo, dat erover is gesproken. "In Europa is de ervaring dat samenwerken met derde landen heel belangrijk is. Dat moet op basis van diplomatieke vaardigheden en een stukje respect en een stukje discretie. Daar is dit kabinet vooralsnog nog niet heel goed in geslaagd", zei Lenaers in het tv-programma Buitenhof.

De bedoeling van een terugkeerhub is dat uitgeprocedeerde asielzoekers daar op uitzetting naar hun land van herkomst moeten wachten.

Tineke Strik, Europarlementariër van GroenLinks-PvdA, vindt dat het moeizaam overeengekomen EU-migratiepact moet worden uitgevoerd. "Ga dat implementeren, leef de regels na, maar doe dat wel zorgvuldig", zei ze in Buitenhof. Het gaat volgens haar vooral mis bij het "negeren van de mogelijkheden die er al zijn en vervolgens met proefballonnetjes komen om het toch anders te doen. Daar schiet niemand wat mee op."

In het in juni aangenomen EU-migratiepact zijn regels opgenomen over het opvangen, verdelen en terugsturen van migranten, waarbij asielzoekers die weinig kans maken in detentie moeten worden gezet. Ook moeten alle landen op dezelfde manier asielzoekers registreren. In juni 2026 treedt het pact in werking.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wil onderdelen van het pact sneller invoeren dan juni 2026. De EU-regeringsleiders zijn het daarmee eens, zo bleek donderdag na een EU-top. Als dat op een verantwoorde manier kan, "zou ik niet weten wat daar tegen is", zei CDA'er Lenaers, die tot dezelfde politieke familie als Von der Leyen behoort. Strik is kritischer. "Als je stukken wetgeving naar voren trekt, dan doe je ook iets met dat hele pact", waar solidariteit een belangrijk onderdeel van is.

Strik, tevens hoogleraar migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt het "kwalijk" dat rechters lidstaten moeten terugfluiten bij nieuw beleid, zoals de Italiaanse rechter dat vrijdag deed bij het Italiaanse opvangcentrum in Albanië. "Lidstaten moeten vooraf goed onderzoeken of het überhaupt wel kan."

Het Europees Parlement debatteert woensdag over migratie.


Door: ANP