CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

28 March 2023, 22:40 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.

Tussen exploitanten en het kabinet is gedoe ontstaan over onder meer de compensatie voor het verbod. "De wet op het kolenverbod heeft geleid tot een patstelling tussen de exploitanten en het Rijk", ziet Bontenbal. Terwijl de infrastructuur rond de centrales juist kansen biedt, denkt hij.

Kolencentrales kunnen in hun nieuwe vorm vooral gebruikt worden voor groen 'regelbaar vermogen'. Dat is anders dan het 'variabele vermogen', dat afhankelijk is van wind of zon. In 2030 moet Nederland zeker 55 procent minder broeikasgassen, zoals CO2, uitstoten ten opzichte van 1990. En daarna moet de uitstoot van broeikasgassen nog verder naar beneden: naar netto nul in 2050.

Bontenbal pleit in zijn plan ook voor een doel voor negatieve emissies, bijvoorbeeld door het op- en afvangen van CO2. Dat kan wat de christendemocraat betreft goed in combinatie met biomassa. Wanneer het verbranden van organische materialen op de juiste manier gebeurt, is het klimaatneutraal: bomen en planten nemen eerst namelijk CO2 op. In combinatie met CO2-opslag neemt de uitstoot netto zelfs af. Wat Bontenbal betreft moet er snel begonnen worden met 'negatieve emissies'. Hij wil vanaf 2030 een doel van 10 megaton per jaar.

"De centrale in de Eemshaven lijkt het meest geschikt" voor deze optie, aldus Bontenbal. Maar ook een van de twee centrales op de Maasvlakte en de Amercentrale kunnen geschikt worden gemaakt. De andere centrale op de Maasvlakte, van exploitant Uniper, zou geschikt gemaakt kunnen worden voor een kleine kernreactor. Het CDA pleit al langer voor deze kleine modulaire kernreactoren. Ook het kabinet is hier positief over.

 


Door: ANP