Circa 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

25 September 2023, 17:07 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

Betogen op de snelweg is niet toegestaan. Aangehouden worden heeft echter weinig consequenties voor de deelnemers aan de protesten. Ze worden steeds in een bus naar het stadion van ADO Den Haag gebracht en daar weer vrijgelaten. Zondag werden 317 mensen op die manier verplaatst, zaterdag waren het er 552.

Het protest van Extinction Rebellion is gericht tegen fossiele subsidies. Daaronder verstaan de actievoerders alle regelingen waarmee de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordeelt, zoals belastingkortingen en accijnsvrijstellingen. Alles bij elkaar opgeteld gaat het volgens een inventarisatie die het kabinet voor Prinsjesdag liet maken om 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro.

XR heeft een kort geding aangespannen tegen de inzet van een waterkanon tijdens de protesten. Wanneer dat dient, is nog niet bekend.


Door: ANP