mainImage

CNV vreest: fraude met coronasteun wordt schandaal

26 oktober 2020, 15:09 uur
Landelijk

Ambtenaren vrezen dat de politiek over enkele jaren "valt" over fraude met de coronasteun, en specifiek de loonsubsidieregeling NOW. Dat zegt projectleider Loek Schueler van ambtenarenvakbond CNV Overheid tegen een commissie die getuigen hoort over de problemen bij uitvoeringsorganisaties van de overheid, zoals het UWV, de Belastingdienst en het CBR.

"Ik neem aan dat u allemaal heeft ingecalculeerd dat er sprake kan zijn van fraude", zegt Schueler tegen Tweede Kamerleden in de commissie. Het kabinet had al aangegeven dat de crisisregeling misbruikgevoelig is. Ook de Kamer begrijpt volgens de vakbondsvrouw best dat het snel steunen van het bedrijfsleven nu eenmaal belangrijker is dan allerlei waarborgen tegen fraude. "Maar over drie jaar zitten hier misschien weer andere leden van de Tweede Kamer die dan denken: het kan toch niet zo zijn dat er miljoenen verkeerd terecht zijn gekomen?"

Ze is bang dat de politiek naar het UWV of andere uitvoeringsorganisaties wijst als straks meer duidelijk wordt over de omvang van de eventuele fraude met de loonkostentegemoetkoming. "Dat zou echt zo kwalijk zijn", zegt Schueler. Zeker gezien de regeling nu zo populair is. "Het is heel erg succesvol. Iedereen is nu nog blij: de politiek, de bewindspersonen, het bedrijfsleven is blij."

Wanneer er meer duidelijk wordt over mogelijk misbruik met de regeling, moet de politiek volgens Schueler niet vergeten in welke context de regeling in elkaar is gezet. "Dan hoop ik dat de Kamer zegt: we hebben dat jaren geleden om heel mooie redenen snel doorgevoerd, dit waren de risico's. Dit is niet de schuld van de uitvoering."


Door: ANP