Coa nam bewust risico met goedkope inkoop zorg voor asielzoekers

27 March 2023, 08:33 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Zorgbedrijven hebben het landelijke opvangorgaan voor asielzoekers (COA) in 2016 gewaarschuwd dat de medische zorg voor asielzoekers tekort zou kunnen schieten. Bij de aanbesteding koos het COA voor de laagste prijs en legde risico’s rond de sterk schommelende aantallen asielzoekers in Nederland bij het bedrijf dat de zorg moest gaan leveren. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, platform Investico en De Groene Amsterdammer.

Toen het aantal asielaanvragen in 2021 voor het eerst sinds 2016 serieus toenam en er meer opvanglocaties nodig waren kwam de zorg voor asielzoekers ernstig in de knel. Dat leidde in de zomer van 2022 tot grote zorgen of kinderen, zieken en zwangeren wel adequaat geholpen werden. Er verschenen alarmerende rapporten van de Gezondheidsinspectie en zorgorganisaties.

Zorgbedrijven die interesse hadden, waarschuwden het COA destijds al dat de minimale financiering gevolgen kon hebben voor de kwaliteit en continuïteit van medische zorg voor asielzoekers. Er dreigde een situatie waarbij alleen op papier kon worden voldaan aan de zorgvraag van asielzoekers, maar niet in de praktijk, waarschuwden ze. Volgens één van de bedrijven werd er ‘een disproportioneel risico’ genomen.


Door: ANP