Commissaris Zuid-Holland: je blijft van openbaar bestuurders af

8 November 2023, 10:41 uur
Landelijk
mainImage
Provincie Zuid-Holland

De Zuid-Hollandse commissaris van de Koning, Jaap Smit, heeft aan het begin van de Provinciale Statenvergadering de recente bedreigingen van twee burgemeesters streng veroordeeld. "Onacceptabel. Je blijft met je handen van openbaar bestuurders af", zei Smit.

Begin deze week werd burgemeester Boy Scholtze van de Brabantse gemeente Drimmelen bedreigd en beledigd om zijn geaardheid. Degene die hem bedreigde, probeerde hem ook met de auto aan te rijden. Ook burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem, een gemeente in Zuid-Holland, kreeg tijdens een wandeling door de stad te maken met doodsbedreigingen. Ze heeft volgens regionale zender Rijnmond aangifte gedaan.

"Het is de week van respect", aldus Smit. "Het is niet overbodig om daarbij stil te staan. Respect is een kostbaar iets, daar mogen we wel iets zuiniger op zijn. Op straat, in de politieke arena, in de voetbalstadions, waar dan ook. Deze week zijn we geconfronteerd met een soort aanslagen en bedreigingen op burgemeesters, dienaars van het openbaar bestuur. Je mag van mening verschillen en op de inhoud met elkaar debatteren, maar niet op de persoon spelen."

De commissaris van de Koning riep de Statenleden in Zuid-Holland op het goede voorbeeld te geven. "Wij zijn met elkaar verantwoordelijk voor de gebruiken die in de samenleving zitten. Laten wij dus een voorbeeld zijn. En sympathie en loyaliteit betuigen met openbaar bestuurders, waar dan ook, maar zeker in onze provincie."

Smit zei woensdagochtend contact te hebben gehad met burgemeester Melissant, die hij "een dapper mens" noemde. "Ze is al veelvuldig in aanraking gekomen met zulke bedreigingen."

 


Door: ANP