Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. Vorig jaar kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, stelt de Consumentenbond.
Sinds begin 2020 steeg het maximale inkomen om aanspraak te maken op kindgebonden budget met zo’n 17.000 euro voor samenwonende ouders. Daardoor kregen ruim 300.000 extra ouderparen recht op gemiddeld 610 euro in 2020. Toch kregen volgens de bond veel van die ouders die toeslag niet.
Als deze ouders ook kinderopvangtoeslag ontvangen, krijgen ze automatisch kindgebonden budget. "Voor de andere ouders geldt dat ze zelf achter die toeslag aan moeten. Maar als je niet weet dat er iets aan te vragen is, dan mis je dus de boot", aldus de Consumentenbond.
Volgens de consumentenorganisatie is er met de huurtoeslag iets soortgelijks aan de hand. Sinds 1 januari 2020 houdt het recht op deze toeslag niet in één keer op bij een bepaald inkomen, maar wordt het langzaam afgebouwd. Daardoor hebben nu veel meer mensen recht op huurtoeslag. Maar ook zij zijn daar vaak niet van op de hoogte en kunnen daardoor tot ruim 2000 euro toeslag per jaar mislopen.
De bond wijst erop dat consumenten de toeslagen met terugwerkende kracht alsnog kunnen aanvragen.
Door: ANP