Coronacrisis raakt nu ook werknemer in vaste dienst

2 October 2020, 08:31 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Na flexwerkers begint de coronacrisis nu ook werknemers met een vast dienstverband te raken. In de zomermaanden juni, juli en augustus kreeg uitkeringsinstantie UWV ruim 9200 ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen binnen. Dat zijn er bijna 2,7 keer zoveel als diezelfde maanden vorig jaar, blijkt uit cijfers die het UWV op verzoek aan NRC heeft verstrekt.

Die stijging is een stuk hoger dan in het voorjaar. In maart, april en mei werden er bijna 4800 ontslagaanvragen gedaan: 1,7 keer zoveel als een jaar eerder.

De UWV-cijfers laten slechts een deel van de ontslagen zien, omdat werkgevers en werknemers een ontslag ook in goed overleg mogen regelen. Wel tonen ze een trend.

In de eerste drie maanden van de coronacrisis raakten tienduizenden flexwerkers hun baan kwijt. "Maar dat zijn mensen voor wie geen ontslagvergunning nodig is", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. Daardoor steeg de werkloosheid in het voorjaar uitzonderlijk hard, maar liep het aantal ontslagaanvragen minder hoog op: vaste werknemers bleven meestal buiten schot.


Door: ANP