mainImage

Coronawet kan op meerderheid Eerste Kamer rekenen

26 oktober 2020, 15:53 uur
Landelijk

De Eerste Kamer heeft nog veel vragen voor het kabinet over de coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor het coronabeleid. Toch lijkt het kabinet in het debat dat maandag wordt gevoerd al vrijwel zeker van een meerderheid. Dinsdag stemt de senaat over het wetsvoorstel.

De Tweede Kamer stemde twee weken geleden al in met het wetsvoorstel. Sinds het eerste concept werd het voorstel van het kabinet wel stevig versleuteld door coalitie- en oppositiepartijen. Zo moet de Tweede Kamer in de toekomst vooraf instemmen als het kabinet nieuwe maatregelen wil treffen. Alleen in noodsituaties kan de instemming van het parlement achteraf worden gezocht, zo is afgesproken.

Toestemming van de Eerste Kamer is niet vereist in het wetsvoorstel. Dat schiet onder meer Forum voor Democratie (FVD) en de PVV in het verkeerde keelgat, zo bleek in het debat. Ook de SP, de Partij voor de Dieren en de fractie van Henk Otten uitten grote twijfels.

Maar PvdA, GroenLinks, en de SGP, die in de Tweede Kamer mee sleutelden aan het wetsvoorstel, toonden zich wel positief. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat, maar met de steun van deze partijen komt die ruimschoots in zicht.


Door: ANP | Foto: ANP