mainImage

De gestegen en gedaalde cryptomunten in de afgelopen tijd

18 oktober 2022, 09:23 uur
Landelijk

In de wereld van crypto is niets te voorspellen. Dat maakt deze wereld nou ook juist zo leuk en toch ook wel spannend. Alleen, de steeds wisselende koersen op de markt maken het soms ook wel eens lastig. Bijvoorbeeld om een veelbelovende cryptomunt eindelijk toch aan te schaffen. Of om bijvoorbeeld te bepalen wanneer je een van de cryptomunten die je in bezit hebt moet verkopen. Soms is het handig daarom een klein overzicht te krijgen van verschillende munten die het de laatste tijd extreem goed of juist vrij slecht hebben gedaan. Daarom zetten wij voor nu twee cryptovaluta die flink zijn gestegen voor je op een rijtje, als daaronder twee cryptovaluta die flink zijn gedaald.

Terra Classic USTC

De Terra Classic USTC, vroeger bekend als UST en nu onder de afkorting USTC, is een zogeheten stablecoin. Dit principe houdt in dat de waarde van deze cryptomunt altijd gelijk blijft aan een vaste waarde van een reguliere valuta als de Dollar of de Euro, een fiatvaluta dus. Dat betekent in theorie dat deze Amerikaanse munt altijd 1 Dollar waard zou moeten zijn, maar stablecoins bleken helaas minder ‘stable’ dan vooraf gedacht. De waarde van deze munt kelderde in het tweede kwartaal van dit jaar hard, en de cryptomunt werd vrijwel volledig waardeloos.

Maar: er is hoop aan de horizon. Ontwikkelaar Tobias Andersen zette zijn gedachten over de waarde van de munt op papier en deelde deze enige tijd geleden binnen de community van Terra Classic USTC. Dit betekende een enorme prijsstijging van 57% op het platform Binance. Hoewel het plan dat Andersen omschreef vrij ambitieus lijkt, is de weg omhoog alvast ingezet. Wie weet of deze cryptomunt standaard weer 1 dollar waard gaat worden?

Tron TRX

In de winter lijkt de koers van crypto altijd een beetje stil te liggen, maar niet als het gaat om Tron TRX. Daar waar Terra Classic USTC ineens toenam door publicatie van een plan van een ontwikkelaar, steeg de waarde van Tron TRX hard door een gerucht. Het aantal transacties dat totaal op deze blockchain is uitgevoerd schoot boven de 4 miljard met in totaal 12,5 miljard euro opgesloten waarde. Dit nieuwe leven in de Tron brouwerij lijkt afkomstig van Jusin Sun, de oprichter van de munt.

Sun zou namelijk een groot deel van de aandelen in Huobi aan hebben gekocht via het About Capital Management. Zijn plan is om van Huobi weer een succes te maken. Dat plan lijkt in elk geval wel alvast te werken voor zijn Tron TRX munt, die een flinke stijging in koerswaarde en market cap opleverde.

Cosmos ATOM

Cosmos ATOM werd opgericht in 2019 en is daarmee nog niet zo ontzettend lang aanwezig op de markt. Toch is de naam al wel enorm bekend. De marktwaarde van de munt schoot namelijk flink omhoog vlak na de introductie. Dat heeft namelijk te maken met de grootste doelstelling die het bedrijf zichzelf heeft opgelegd: het onderbrengen van álle blockchains in een centraal systeem.

Dat zorgde ervoor dat de prijs van de munt begin 2021 ineens hard op begon te lopen. Zo steeg de munt van ongeveer 5 euro naar ruim 30 euro. Veel belovend dus. Echter ging de koers in 2022 weer net zo hard achteruit. Inmiddels ligt het prijspeil van deze cryptomunt rond een veel lagere 13 euro. Toch zijn experts nog altijd vol lof over Cosmos ATOM, dus wie weet wat de toekomst nog brengt voor deze crypto munt.

Bitcoin?

Bitcoin is en blijft de allerbekendste crypto munt ter wereld. Daarom wordt er ook zo veel over deze munt gesproken en geschreven. Diverse Nederlandse investeerders vrezen dat de cryptomunt binnenkort verder terug zal zakken in waarde. Deze waardedaling heeft te maken met een flink lager vertrouwen in de digitale munten, onder andere door de oorlog in Oekraïne, flink stijgende rentes en een onzeker financieel klimaat.

De algemene daling van vertrouwen in crypto heeft logischerwijs een grote invloed op de grootste speler, in dit geval Bitcoin. Investeerders schatten het vertrouwen in de munt het laagst sinds begin 2021. Zo weinig vertrouwen heeft volgens de experts zijn uitwerking op de koers. De Bitcoin daalde sinds eind 2021 al flink in waarde. Op 15 november 2021 noteerde de Bitcoin een waarde van 57.180 euro, terwijl de waarde nu nog slechts rond de 19.000 euro is. Een zeer forse daling dus in krap een jaar tijd.

Meer informatie?

Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangaven blijft de wereld van crypto een wondere wereld waarin niets zeker is. Gebeurtenissen uit het verleden bieden nog altijd geen garantie voor de toekomst, dus is zelf goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen nog altijd enorm belangrijk. Wil je zelf dus zo goed mogelijk blijven handelen? Kijk dan zeker eens bij een online crypto bank, waar je allerlei handige informatie over allerlei soorten cryptomunten overzichtelijk gebundeld terug kunt vinden.


Foto: Pexels