mainImage

De Jonge: vaccineren kan leiden tot minder testcapaciteit

9 december 2020, 21:26 uur
Landelijk

De coronavaccinaties gaan mogelijk ten koste van de testcapaciteit, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat op woensdag. Omdat er nog geen extra GGD-personeel beschikbaar is, zou het kunnen dat "een deel van het personeel" dat nu coronatests uitvoert "tijdelijk" wordt ingezet voor vaccinatie. De Jonge houdt er ook rekening mee dat "een of twee teststraten" voor dat doel zullen worden gebruikt. Volgens de minister kan dat dus leiden tot "een iets kleinere testcapaciteit".

De bewindsman benadrukt dat er nu voldoende testcapaciteit is en dat de GGD's in het vaccineren kunnen worden bijgestaan door bedrijfsartsen en defensie. Ook wordt extra personeel door de GGD's opgeleid. "Het mag niet aan de personele voorzieningen liggen".

Desgevraagd kan De Jonge niet zeggen hoeveel extra mensen er worden opgeleid, en of het opleiden al is begonnen. Dat komt hem op stevige kritiek te staan van de Tweede Kamer. De minister zou te laat beginnen met de voorbereidingen op de vaccinaties.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde het "van de gekke" dat de minister geen aantal kon noemen. "Ik schrik hiervan, en ik ben niet de enige", zei Lilian Marijnissen van de SP. Ze wijst naar de de problemen eerder dit jaar met de opschaling van de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek, als redenen voor haar zorgen.


Door: ANP | Foto: ANP