Rotterdam maakt een digitale transformatie door. De gemeente investeert nog altijd flink in glasvezelinternet. Het idee ervan is dat de gemeente hiermee een impuls kan geven aan de digitale economie. Broodnodig, want steeds meer Rotterdammers werken vanuit huis. Dan is een snelle en stabiele internetverbinding geen overbodige luxe.
Moderne stad, moderne techniek
Rotterdam wil bekend staan als een innovatieve stad, ook op digitaal vlak. Alle verbindingen voor internet in Rotterdam verliepen vroeger via traditionele koper- en coaxnetwerken. Die netwerken zijn uit de tijd geraakt. Ze voldoen niet meer aan de eisen van tegenwoordig. Rotterdamse gezinnen gebruiken steeds meer data, hebben meer bandbreedte nodig en willen minder vertraging op de lijn.
Glasvezel is daar een goede oplossing voor. Het biedt zogenoemde ‘symmetrische snelheden’, wat inhoudt dat het uploaden net zo snel gaat als het downloaden. Dat is een belangrijke factor voor onder meer werken in de cloud en voor het houden van videovergaderingen.
Uitrol van glasvezel in Rotterdam
De uitrol van glasvezelinternet in Rotterdam is al jaren aan de gang. Onder meer Open Dutch Fiber heeft al sinds 2021 meer dan 41.000 huishoudens aangesloten in de stad. Dat gebeurde in samenwerken met Odido, dat is voortgekomen uit T-Mobile en Tele2. Open Dutch Fiber is nog niet helemaal klaar, want de aanbieder wil in de komende jaren een mijlpaal van tenminste een miljoen aangesloten huishoudens in heel Nederland bereiken.
In Rotterdam kregen de inwoners van Prins Alexander als eerste glasvezelinternet. Daarna volgden ook de wijken Ommoord, Zevenkamp, Het Lage Land, Oosterflank, Prinsenland en ’s-Gravenland. Inmiddels zijn in Charlois al ruim 32 duizend huishoudens aangesloten op glasvezel, terwijl dat in Hoogvliet 16 duizend adressen zijn. In de wijken rondom Feyenoord zijn dat nog eens 34 duizend aansluitingen.
Niet alleen Open Dutch Fiber werkt aan de uitrol van glasvezel, maar ook KPN is er actief. Op de netwerken zijn verschillende providers actief, met allemaal hun eigen aanbod. Hoewel de netwerken van Open Dutch Fiber en KPN worden gebruikt, kunnen deze aanbieders toch met elkaar concurreren. Daarom is glasvezel vergelijken een goed idee: je kunt dan vergelijken op onder meer de prijs en de inhoud van de internetpakketten. Zo kies je het pakket dat het beste aansluit op je wensen en eisen.
Glasvezel zorgt voor meer inclusie
In een tijd waarin inclusie en diversiteit steeds belangrijker worden, kan de uitrol van glasvezel niet achterblijven. Glasvezel zorgt er namelijk voor dat veel meer mensen kunnen profiteren van snel en stabiel internet. Onder meer aanbieder Odido belooft om pakketten tegen lage prijzen aan te bieden. De gemeente wil met de komst van glasvezel digitale diensten toegankelijk maken voor alle lagen van de bevolking.
Dat is zeker belangrijk in een diverse stad als Rotterdam. Tegelijkertijd vergt het ook meer digitale vaardigheden. De computerkennis van de inwoners van de stad varieert, en daar wil Leefbaar Rotterdam hulpprogramma’s voor aanbieden.
Opmaat naar een slimme stad
De aanleg van glasvezel zorgt ervoor dat Rotterdam de opmaat kan maken naar een zogenoemde ‘Smart City’, een slimme stad. Daarbij wordt informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt om de stad te beheren en te besturen. Denk bijvoorbeeld aan administratie, maar ook om voorzieningen als bibliotheken, ziekenhuizen, transportsystemen en nutsvoorzieningen.
Met een slimme stad kan de gemeente de levenskwaliteit in de stad verhogen. De stad wordt efficiënter georganiseerd, en de afstand tussen de inwoners en het bestuur verkleind. Alle onderdelen van de stad zijn dan verbonden via netwerken van sensoren, en internet en hoogstaande apparatuur.
Thuiswerken wordt nog belangrijker
De coronapandemie leerde het stadsbestuur van Rotterdam al wat het belang is van goed en snel internet. Sinds de pandemie hebben veel meer mensen het thuiswerken ontdekt. En dat is een positieve ontwikkeling, want dat houdt in dat minder mensen in vervuilende auto’s stappen om naar kantoor te rijden. Bovendien zorgt het voor minder files op de wegen. Maar om het thuiswerken tot een norm te maken, moet er wel een snelle verbinding beschikbaar zijn.
Hoogwaardige en betrouwbare glasvezelverbindingen zijn daarom essentieel voor een stad als Rotterdam. Inmiddels worden nog steeds op verschillende plekken in Nederland glasvezelaansluitingen in orde gemaakt. Zo werd bekend dat Ziggo voor het einde van 2025 nog eens 25.000 XGS-PON-glasvezelaansluitingen wil leggen in heel Nederland. Met een dergelijke aansluiting zijn maximumsnelheden tot wel 10 Gbps mogelijk. Momenteel biedt Ziggo downloadsnelheden tot 1,1 Gbps. De nieuwe verbindingen kunnen dus wel tien keer zo snel worden!