'Demonstreren voor meer fysiek onderwijs heeft weinig zin'

1 October 2020, 16:07 uur
Landelijk
mainImage

Maurice Limmen, voorzitter van Vereniging Hogescholen, heeft alle begrip voor de studentendemonstratie van vrijdag in Amsterdam, maar hij ziet weinig heil in de oplossingen die studenten aandragen voor meer fysiek onderwijs. Dat zou volgens de studenten kunnen gebeuren door lessen te verplaatsen naar theaters, concertzalen en evenementenlocaties.

"Maar waar mogelijk doen hogescholen dat al. Ik heb er alle begrip voor dat studenten aandacht vragen voor meer fysiek onderwijs, maar laten we hier nou geen wonderen van verwachten", zegt de voorzitter. Limmen wijst erop dat hogescholen veel praktijkonderwijs geven. "Dat laat zich niet makkelijk verplaatsen", aldus de voorzitter. "Studenten verpleegkunde werken in een omgeving met ziekenhuisbedden en apparatuur, dat kun je niet verplaatsen. Dat geldt ook voor laboratoria en technieklokalen".

Daarbij zijn er volgens Limmen te weinig docenten om meer fysiek onderwijs te geven. "Hogescholen werken nu al met kleinere groepen. Het kost twee keer zoveel tijd als je een groep in tweeën splitst", legt hij uit. Daarbij maken de regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals het bewaren van 1,5 meter afstand, het bijna onmogelijk om het onderwijs te verplaatsen naar andere locaties.

Studentenorganisaties zijn ongerust over de onderwijskwaliteit door alle onlinelessen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Amsterdamse studenten demonstreren vrijdagmiddag op het Museumplein in de hoofdstad voor meer fysiek onderwijs.


Door: ANP