Deze week 5500 rijexamens gepland, veel uitstel verwacht

2 March 2021, 13:35 uur
Landelijk
mainImage
Politie Krimpenerwaard

Van woensdag tot en met zaterdag staan er ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De organisatie verwacht echter dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen, omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.

Een week geleden kondigde het demissionaire kabinet versoepelingen aan in de coronamaatregelen. Vanaf woensdag 3 maart kunnen rijinstructeurs weer rijlessen geven en mogen er weer praktijkexamens afgenomen worden.

Volgens het CBR is het "logisch dat kandidaten eerst nog autorijlessen willen nemen om zich goed voor te bereiden op het examen. Want dat is superbelangrijk. We zien dat er voor aankomende dagen minder auto-examens zijn gereserveerd dan normaal in deze periode. We roepen iedereen op om echt alleen examen te doen als je er klaar voor bent".

Kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april kunnen het examen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd, aldus het CBR.

De circa 5500 praktijkexamens betreffen ook onder andere motor- en brommerexamens. Deze kandidaten hebben de afgelopen periode wel kunnen oefenen, omdat de beperkingen voor hen niet golden.

Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd, moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar. Dat geldt met name voor de praktijkexamens voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.


Door: ANP