Dierenleed: Jagen op konijntjes en hazen blijft toegestaan

25 May 2021, 19:46 uur
Landelijk
mainImage

Hazen en konijnen staan in ieder geval in het komende jachtseizoen nog op de lijst van vrij bejaagbare dieren. Een Kamermeerderheid vroeg het kabinet eerder dit jaar een einde te maken aan de vrije jacht op deze soorten. Maar demissionair landbouw- en natuurminister Carola Schouten wil eerst nader onderzoek doen.

Schouten noemt het "zorgelijk" dat het aantal hazen en konijnen sinds 1950 met meer dan 60 procent is afgenomen. Beide soorten staan daarom te boek als 'gevoelig' op de zogeheten Rode Lijst van zoogdiersoorten. "Dit is een eerste indicatie dat het nodig is om op deze soorten te letten", erkent de minister in een Kamerbrief.

Maar de jacht is volgens Schouten niet de voornaamste oorzaak van de achteruitgang van deze soorten. Hoewel zij de zorgen van de Kamer zegt te delen, wil de minister eerst nader onderzoek laten doen naar "de staat van instandhouding" van de soorten op de wildlijst. Naast het konijn en de haas zijn dat de fazant, de wilde eend en de houtduif.

Als blijkt dat de instandhouding van een of meer van deze soorten in het geding is, wordt de jacht daarop vanaf het jachtseizoen 2022/2023 gesloten. Schouten meldde eerder al aan de Kamer dat zij het konijn en de haas niet direct van de lijst van vrij bejaagbare dieren wil halen. Toch stemde in februari een meerderheid voor een voorstel daartoe van de SP en de Partij voor de Dieren.