Dijsselbloem waarschuwt voor 'afrekencultuur' op Binnenhof

9 June 2021, 08:44 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en oud-minister van Financiën, is voor een nieuwe bestuurscultuur als die bijdraagt aan meer openheid en een beter inhoudelijk politiek debat. Maar juist daarover heeft hij zorgen. In een interview met NRC waarschuwt hij voor een "harde afrekencultuur" die hij sinds de Toeslagenaffaire op het Binnenhof ziet.

In het jaarverslag van de OVV dat woensdag verschijnt, schrijft hij: "Voorkomen moet worden dat bij de instanties die als de macht worden gezien [zoals ministeries] risicomijdend gedrag ontstaat en de bereidheid om open te zijn over fouten en ervan te leren razendsnel verdwijnt."

Dijsselbloem zegt dat de toon in het Haagse debat over macht en tegenmacht is "gepolariseerd" en "steeds harder" wordt. Hij denkt dat dit averechts werkt en kan leiden tot een cultuur van "kramp" en "zenuwachtige bestuurders" op de ministeries. "Dan wordt het een permanente confrontatie, van een Tweede Kamer als tegenmacht die komt afrekenen. Dat is fnuikend: dan beogen we om openheid te krijgen, maar ben ik bang dat het tegenovergestelde gebeurt."

 


Door: ANP