Dit wil je weten over kosten koper

31 July 2024, 16:01 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Als je een huis gaat kopen, dan betaal je niet alleen de aankoopprijs. Naast de aankoopprijs van het huis dat je op het oog hebt, krijg je namelijk te maken met nog een aantal andere bijkomende kosten. We noemen deze kosten ook wel de “kosten koper”. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies inhoudt, hoeveel deze kosten zijn en meer. Ben je van plan om in de toekomst een huis te kopen, dan kan dit een interessant artikel voor je zijn. Lees dus vooral verder!

Wat is “kosten koper” precies?
Zoals we in de introductie al even noemden, zijn kosten koper de kosten die naast de aanschafprijs komen kijken bij het kopen van een huis. Officieel vallen onder de kosten koper eigenlijk alleen de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

Hoe bereken je de kosten koper?
Nu je weet wat we precies bedoelen wanneer we het hebben over kosten koper, vraag je je misschien af hoeveel deze kosten zijn. Helaas is het lastig om die vraag eenduidig te beantwoorden. Niet iedereen betaalt namelijk dezelfde kosten koper. Koop je een bestaand huis, dan betaal je bijvoorbeeld een andere overdrachtsbelasting dan iemand die een nieuwbouwhuis koopt. De exacte kosten koper berekenen, kun je doen via een online rekentool. Je weet dan precies met welke kosten je rekening moet houden in jouw situatie.

Hoeveel is het?
Zoals we net al noemden, kun je het beste een online rekentool raadplegen als je precies wilt weten wat je naast de aanschafprijs nog kwijt gaat zijn voor de aanschaf van een huis. Om je toch alvast een idee te geven: houd rekening met zo’n 4% tot 6% voor de kosten koper. Nogmaals, dit percentage verschilt dus per persoon en situatie. Koop je bijvoorbeeld een huis waar je niet zelf in gaat wonen, dan is alleen de overdrachtsbelasting al hoger dan 10%.
Laten we uitgaan van 5% voor kosten koper. Vorig jaar was de gemiddelde verkoopprijs van een huis 418 duizend euro, dus die houden we voor het gemak aan voor onze berekening. Als we 5% vermenigvuldigen met deze gemiddelde huizenprijs, dan komen we uit op een kosten koper van zo’n 21 duizend euro.

Kosten koper meefinancieren
Zoals je ziet, kunnen de kosten koper best oplopen. Je vraagt je daarom misschien af of je de kosten koper kunt meefinancieren tegen de huidige hypotheekrente. Helaas is dat niet mogelijk. Je kunt namelijk niet meer financieren dan de volledige waarde van de woning. Als je een huis wilt kopen, dan zul je dus zelf de kosten koper moeten kunnen betalen.

Hoewel je de kosten koper dus niet kunt meefinancieren, zijn ze wel (deels) aftrekbaar voor de belasting. Je mag je inkomen verlagen met de kosten die verband houden met de financiering van de woning, zoals notariskosten voor de hypotheekakte en advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, voordat je belasting betaalt. Op die manier betaal je minder belasting en betaal je de kosten koper onderaan de streep dus niet helemaal zelf.