Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo'n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen.
Uit de jaarcijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt verder dat vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, buren last van elkaar hadden. "We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid", aldus een woordvoerster.
"Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt", zegt de woordvoerster van het centrum. "Nu iedereen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af."
CCV bestaat sinds 1996 en tegenwoordig kunnen inwoners van 300 gemeenten (85 procent van de 352 Nederlandse gemeenten) gratis gebruik maken van deze dienst. In 7 op de 10 gevallen wordt het conflict volgens het centrum opgelost.
Door: ANP