Door storing duizend nieuwe coronagevallen niet gemeld

18 November 2020, 14:05 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Door een nieuwe technische storing bij de GGD'en zijn dinsdag ongeveer duizend nieuwe coronagevallen niet doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het dagcijfer dat de RIVM woensdag publiceert, valt daardoor lager uit. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland bevestigt de storing na een bericht van het AD.

De storing trof de beveiligde verbinding die wordt gebruikt om de positieve tests door te geven aan de bron- en contactonderzoekers. Die praten met de positief geteste personen en vragen ze onder meer waar ze besmet zijn geraakt en met wie ze in de afgelopen periode contact hebben gehad. Die informatie gaat uiteindelijk naar het RIVM. Door de storing in de beveiligde verbinding moesten de GGD'en overschakelen op een reserveverbinding. "Daar ging iets mis. Het heeft enige tijd gekost om dat te herstellen. Vervolgens moesten alle berichten opnieuw verzonden worden."

Enkele weken geleden was er ook een storing bij de verbinding naar de callcenters. Een paar dagen daarna raakte het programma van de bron- en contactonderzoekers overbelast doordat te veel mensen er tegelijk gebruik van maakten.


Door: ANP