mainImage

'Driekwart gemeenten vaag over kosten verplaatsen bruiloft'

20 mei 2021, 08:31 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Driekwart van de gemeenten geeft op de website geen duidelijkheid over de kosten die zij rekenen voor het verplaatsen van een gemeentelijke trouwceremonie. Dat meldt ThePerfectWedding.nl, dat onderzoek deed bij alle 352 gemeenten naar de trouwkosten in 2021. Vanwege de coronamaatregelen zijn op bruiloften nog altijd maximaal 30 gasten welkom en moet er 1,5 meter afstand worden gehouden. Veel bruidsparen stellen daarom hun grote dag uit. Verder stegen de kosten voor een doordeweekse ceremonie in de afgelopen twee jaar gemiddeld met 7 procent.

Gemeenten die wel informatie over de kosten bieden, rekenen met verschillende kosten en termijnen, of bepalen voor de datum van de trouwceremonie een vast tarief. Andere gemeenten brengen bij een wijziging een percentage van de ceremoniekosten in rekening: in Almere wordt bijvoorbeeld een kwart van de kosten in rekening gebracht. Enkel de gemeente Ede benadrukt dat het verplaatsen van de ceremonie gratis is.

De gemeentelijke ceremoniekosten zijn in twee jaar tijd gestegen. In 2021 betalen bruidsparen gemiddeld 402,61 euro voor een ceremonie op maandag tot en met donderdag, terwijl dit twee jaar geleden nog 374,95 euro was.

De sterkste stijging is te zien in de gemeente Dantumadiel, waar het tarief voor een trouwceremonie op maandag tot en met donderdag steeg van 175 euro in 2019 tot 403,80 euro in 2021. Voor een ceremonie op vrijdag stegen de kosten het hardst in Sint-Michielsgestel en Dronten. Ook betalen zestien bruidsparen voor een doordeweekse ceremonie in Moerdijk gezamenlijk evenveel als wat een Delfts bruidspaar kwijt is voor één zondagse ceremonie.


Door: ANP