Dwangsom van 50.000 euro voor COA blijft staan in hoger beroep

8 April 2025, 16:20 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter dat het COA een dwangsom van 50.000 euro moet betalen zodra er meer dan het afgesproken maximumaantal asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn. Die ziet, net als de andere partij in de rechtszaal, de gemeente Westerwolde, geen reden waarom het COA zich niet aan de overeenkomst van maximaal 2000 mensen op het terrein kan houden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) houdt zich sinds november aan de afspraak. Toch meent het opvangorgaan dat omstandigheden als een hoge asielinstroom en sluiting van (nood)opvanglocaties het nakomen van de afspraak bemoeilijken. Tijdens het hoger beroep betoogde het COA dat het al alles doet om drukte in Ter Apel te voorkomen. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker noemde de verhoging van het boetebedrag van 15.000 naar 50.000 euro een schijnoplossing zonder garanties voor de toekomst.

Maar het hof gaat niet mee in het verweer, onder andere omdat een afname van de asielinstroom wordt verwacht en de opvangcapaciteit juist zal toenemen door de spreidingswet. Die wet zou per juli dit jaar 90.000 plekken moeten opleveren. Hierdoor kan het COA volgens de rechter schommelingen in het aantal op te vangen mensen ondervangen.

Het hof stelt, net als de rechtbank eerder, dat het COA meer asielzoekers op andere locaties kan opvangen. Hoewel dit de afspraak daar schendt, vermindert het de druk in Ter Apel en wordt in het noorden voldaan aan de overeenkomst met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Burgemeester Jaap Velema noemde het nakomen van de afspraak in de rechtszaal belangrijk voor het draagvlak in zijn gemeente.

Dat de gemeente opnieuw gelijk krijgt, is volgens Velema belangrijk richting rust en een normale situatie in Ter Apel. Dat is "iets waar onze inwoners, ondernemers én opvangorganisaties al lange tijd op wachten". Desondanks is de burgemeester er nog niet gerust op. "Zolang er geen structurele afspraken komen tussen Rijk en gemeenten over regie, spreiding en financiering, blijft het risico bestaan dat de problemen zich opnieuw opstapelen."


Door: ANP