De Surinaamse keuken is een bijzondere. Het is namelijk zeer uitgebreid en je vindt er ontzettend veel invloeden van over de hele wereld. Dat komt omdat het Surinaamse volk een mengelmoes is van allerlei culturen. Deze culturen zijn zich gaan mengen, ook op het gebied van de keuken. Zo zie je in Surinaams eten meerdere internationale invloeden terug. Denk aan: Hindoestaans, Javaans, Afrikaans, Chinees, Nederlands, Joods en Portugees. Om die reden ervaren veel mensen Surinaams eten als heel divers en zijn er veel smaken te vinden. In deze blog lees je meer over twee bekende Surinaamse gerechten: nasi en bami.
Surinaamse recepten: nasi
De kans is groot dat je wel eens nasi gegeten hebt. Er zijn verschillende recepten voor nasi omdat het in meerdere landen gegeten wordt. De Surinaamse nasi is afkomstig uit Indonesië en heet oorspronkelijk nasi goreng. ‘Nasi’ betekent gekookte rijst en ‘goreng’ gebakken. In het gerecht nasi komen namelijk gekookte rijst en gebakken groenten samen. Het is een heel oud gerecht dat met migranten is meegenomen naar Suriname. Daar is het over de jaren heen veranderd in een geheel eigen versie, wat typisch is voor Surinaamse eten.
Wat haal je voor nasi in huis?
Als je Surinaamse nasi wilt koken dan gebruik je Faja Lobi als kruidenbasis. Voor nasi haal je Faja Lobi Nasi Trafasie en Trassie Trafasie in huis. Daarnaast heb je ook rijst, eieren, zonnebloemolie, prei, ui, doperwten, een blikje mais, tomatenpuree, selderij en kipfilet nodig. Deze ingrediënten kan je in vrijwel alle supermarkten vinden. De bereidingswijze is als volgt: warm de olie op en bak er een geklutst ei in. Klaar? Haal de ei stukjes uit de pan en fruit de gesneden ui lichtbruin. Vervolgens bak je de gesneden kip mee en daarna ook alle (fijngesneden) groenten. Dan voeg je de kruidenpasta’s toe en schep je de basmati rijst en ei erdoorheen. Heerlijk!
Surinaamse recepten: bami
Bami is een gerecht dat oorspronkelijk uit China komt. ‘Ba’ staat voor vlees en ‘mie’ staat voor noedels. Bami is dan ook een gerecht gemaakt van een soort noedels waarbij groenten en vlees toegevoegd zijn. Ook dit gerecht is naar Suriname overgewaaid toen Chinese migranten zich in Suriname settelden. Uit Indonesië komt overigens ook een eigen versie van dit gerecht. In de Surinaamse keuken wordt bami voornamelijk gebakken en vind je er wederom kip in. In het Surinaamse eten zal kip bijna nooit ontbreken. Zo zit er ook kip in deze Surinaamse versie van bami.
Waar koop je de ingrediënten voor bami?
Wederom zijn alle gerechten in de supermarkt te verkrijgen. Wat je in huis moet halen is als volgt: zonnebloemolie, mie of mihoen, ui, kipfilet, julienne wortel, prei, tomatenpuree, selderij, Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal, Trassie Trafasie en pimentpoeder. De bereidingswijze voor Surinaamse bami is vergelijkbaar met nasi. Terwijl je de mie laat koken, fruit je een ui bruin in de zonnebloemolie. Vervolgens voeg je blokjes kipfilet toe en daarna de gesneden wortel en prei. Na 2 minuten bakken voeg je de voorgeschreven hoeveelheid Faja Lobi en Trassie Trafasie toe, samen met de tomatenpuree. Voeg de mie toe en schep het om. Als laatste doe je er gesneden selderij bij en klaar is kees.
Surinaams is veelzijdig en makkelijk zelf te maken
Surinaams eten heeft meestal een basis van rijst of mie. Daar wordt vervolgens kip aan toegevoegd en verschillende soorten groenten. De verschillende kruidenpasta’s van Faja Lobi zijn een essentiële toevoeging in de Surinaamse keuken. Bami en nasi zijn niet Surinaams zonder de typische smaak van deze Surinaamse kruidenpasta’s. Het Surinaamse eten hoeft niet moeilijk te zijn, voor bami en nasi hoef je bijvoorbeeld maar een kwartier in de keuken te staan om voor vijf personen een heerlijke maaltijd te koken. Wees dus niet bang en probeer het zelf uit. Je zal zien dat je fan zal worden van de Surinaamse keuken.