mainImage

Eindexamen Nederlands levert meeste klachten op

19 mei 2021, 21:57 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Havo-scholieren klaagden woensdag flink bij het LAKS over hun eindexamen Nederlands. Er kwamen 10.000 klachten binnen over de toets. Na drie dagen eindexamens staat de teller op 83.700 klachten in totaal, dinsdag waren dat er nog 60.000.

Hoewel over de Nederlandse toets altijd veel wordt geklaagd omdat veel scholieren die maken, zijn het er dit jaar veel meer dan normaal, zegt een woordvoerster van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). "De eerste tekst van het examen was dit jaar zo lang en had zoveel vragen, dat scholieren na twee uur nog steeds daarmee bezig waren en de rest niet afkregen."

In de aardrijkskundetoets voor vmbo zat een fout, "een erratum". Vooraf moest daarom voorgelezen worden wat de fout was. Dat gebeurde niet overal en dat werd bij het LAKS gemeld. In totaal leverde de toets 1300 klachten op. "Niet veel hoger dan andere jaren, maar wel meer over het erratum."

Over het eindexamen Latijn (vwo) werd niet zoveel geklaagd (800). Na de toets van Frans (vmbo) meldden zich 450 scholieren bij het LAKS, die het examen vooral moeilijk vonden. De andere vakken die woensdag werden getoetst, leverden een stuk minder problemen op.

Na drie dagen eindexamens hebben de toetsen van wiskunde A (vwo) en geschiedenis (havo) beide met meer dan 12.000 meldingen de meeste klachten opgeleverd. Het Nederlandse examen voor vwo komt daarna met 8000 klachten, gevolgd door die van havo op woensdag.

Het LAKS ziet dat er dit jaar in het algemeen meer geklaagd wordt dan eerdere jaren. "Waar een toets anders zo'n duizend klachten kreeg, is dat nu 1200", zegt de woordvoerster. Aan het einde van de woensdag verwacht zij met ongeveer 30.000 klachten per dag "een totaal van 90.000 klachten aan te tikken".


Door: ANP