mainImage

Eneco houdt ondanks oproepen vast aan tariefverhoging 1 oktober

28 september 2022, 13:32 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Eneco is ondanks oproepen van energieminister Rob Jetten en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) "nu niet" van plan de tariefverhoging per 1 oktober uit te stellen. Volgens de toezichthouder is die verhoging te laat aangekondigd, maar het energiebedrijf blijft ervan overtuigd dat het de regels heeft gevolgd. Volgens de energiemaatschappij is er nog wel overleg in de sector gaande over de tariefverhogingen.

Eneco kondigde dinsdag vanwege de kritiek aan vanaf volgende maand wel tariefverhogingen dertig dagen van tevoren bekend te maken. Volgens minister Jetten is dit onvoldoende en moeten energiebedrijven zich "per direct" aan de regels houden.

De ACM stuurde dinsdagmiddag een nieuwe brief aan de energieleveranciers waarin de toezichthouder herhaalt dat zij tariefverhogingen dertig dagen van tevoren moeten aankondigen. "Er was veel onduidelijkheid bij leveranciers, maar nu zijn de regels duidelijk en verwachten wij dat zij zich eraan gaan houden. Nu is het aan hen", aldus een woordvoerder.

De ACM wil nog niet zeggen hoe die gaat optreden als leveranciers toch vasthouden aan de te laat aangekondigde tariefverhoging. Wel zei een woordvoerder dat de toezichthouder hier hetzelfde over denkt als de energieminister, die zei te verwachten dat de ACM handhavend zal optreden als bedrijven zich niet per direct aan de regels houden. In de brief aan energieleveranciers zegt de toezichthouder te kunnen ingrijpen "door het opleggen van boetes, lasten onder dwangsom of bindende aanwijzingen".

Energieleveranciers Eneco, Greenchoice en branchevereniging Energie-Nederland waren niet direct bereikbaar voor commentaar.


Door: ANP | Foto: Eneco