'Ernstige incidenten binnen ziekenhuizen flink toegenomen'

20 May 2021, 12:53 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Het aantal ernstige incidenten binnen ziekenhuismuren is in de afgelopen twintig jaar flink toegenomen, zo komt naar voren uit een onderzoek van twee Limburgse artsen van de afdeling spoedeisende hulp, Dennis Barten en Nathalie Peters.

Zij telden in die periode 134 incidenten in ziekenhuizen met een spoedeisende hulp (SEH), waarvan 102 in de laatste tien jaar. Daarbij ging het in 32 gevallen om ICT-storingen. In bijna driekwart van de gevallen moest de SEH dicht en bij ruim de helft de operatiekamers. In ruim 40 procent van de gevallen moest er binnen of buiten het ziekenhuis worden geëvacueerd, staat in het artsenvakblad Medisch Contact.

De problemen worden vaak veroorzaakt doordat de stroom uitvalt. "Dan komt er een ICT-storing, kortsluiting of problemen met apparatuur en dat leidt weer tot brand en bijvoorbeeld het ontsnappen van gevaarlijke gassen. Vervolgens ligt het ziekenhuis plat", zegt Peters. De artsen vinden dat veelvoorkomende ketens van gebeurtenissen onderdeel zouden moeten zijn van het rampenplan van het ziekenhuis. Als voorbeeld van preventieve maatregelen geven ze: de hulpvoeding regelmatig testen, personeel trainen op totale uitval van nutsvoorzieningen en het opstellen van draaiboeken voor ICT-storingen.

Volgens de artsen zijn ziekenhuizen "vruchtbare grond voor rampen" omdat ze vol zitten met brandbare gassen, giftige stoffen, biologische bronnen en radioactief materiaal.

De twee artsen van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo kondigden het onderzoek naar crisissituaties in ziekenhuizen in januari 2019 aan. Ze ontdekten dat ziekenhuizen bijna nooit publicaties wijden aan incidenten. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.


Door: ANP