mainImage

Export verminderd door Brexit

10 december 2020, 00:16 uur
Landelijk

Goederen van Nederlandse makelij vonden in de eerste tien maanden van 2020 veel minder vaak hun weg naar het Verenigd Koninkrijk, vanwege de coronacrisis en de brexit. Ook de lagere olie- en gasprijzen lijken een effect te hebben. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste tien maanden van dit jaar werd voor 14,5 miljard euro aan Nederlandse goederen naar de andere kant van het Kanaal verstuurd. Dat is 17 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder. De totale export van Nederlandse spullen daalde ook, maar wel minder, met 10 procent.

De Britten zijn volgens een woordvoerder van het CBS "de pechvogel" omdat de coronacrisis bovenop de brexit komt. Ze moesten vanwege het lage pond meer neertellen voor Europese producten. De woordvoerder vermoedt ook dat sommige bedrijven in Nederland vanwege de brexit hebben gekozen zich minder op het Verenigd Koninkrijk te richten. Bovendien drukten lage olie- en gasprijzen de waarde van de Nederlandse export omlaag.

Het Verenigd Koninkrijk is vooral een belangrijke bestemming voor Nederlandse producenten van vlees, groenten, fruit, bloemen en planten. Al deze sectoren verdienen dit jaar minder aan de handel vergeleken met 2015, het jaar voor het brexitreferendum.


Door: ANP | Foto: Gemeente Rotterdam / Kees Torn