mainImage

Extra voorlichting om vaccintwijfelaars te overtuigen

19 mei 2021, 17:13 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het ministerie van Volksgezondheid neemt extra stappen om twijfelaars te overtuigen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Met flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en in ziekenhuizen en voorlichtingsbijeenkomsten hoopt het ministerie twijfelaars over de streep te trekken.

De voorlichtingspakketten gaan woensdag al naar 1750 huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen. Volgende week komen daar nog 3600 locaties bij. De voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door personen die een belangrijke rol in hun gemeenschap spelen. De eerste bijeenkomsten worden aan het einde van de week gehouden.

Het streven van de overheid is dat uiteindelijk 85 procent van de Nederlanders zich laat inenten tegen corona. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de vaccinatiebereidheid momenteel op 72 procent. Onder de oudste Nederlanders is de bereidheid het hoogst, boven de 90 procent. Hoe jonger, hoe minder mensen aangeven zich te willen laten prikken. In de groep van 16 tot 39 jaar wil 65 procent zich laten vaccineren.

"Er zijn bepaalde groepen mensen die meer twijfelen dan anderen, zoals laaggeletterden, mensen met een migratie-achtergrond en dak- en thuislozen", aldus coronaminister Hugo de Jonge. "Zij willen, naast informatie vanuit de Rijksoverheid, ook graag kunnen overleggen met iemand in de buurt, met de huisarts of met iemand anders die ze vertrouwen. De komende weken spannen veel verschillende partijen zich daarom in om mensen die minder goed bereikt worden met de algemene publiekscampagnes te benaderen en hen te helpen bij de keuze rondom vaccinatie."


Door: ANP | Foto: ANP