Fabrikanten moeten hoeveelheid allergenen in product vaststellen

6 February 2024, 09:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Etiketten op voedingsmiddelen worden betrouwbaarder zodat patiënten met een voedselallergie zeker weten dat een product geen risico oplevert. Fabrikanten mogen niet meer zomaar waarschuwen dat een product 'sporen' van bijvoorbeeld melk of noten bevat, als die informatie niet is geverifieerd. Dat schrijft de Volkskrant.

Tot nu toe schreven fabrikanten vaak uit voorzorg op een etiket dat een product mogelijk allergenen bevat, stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Daarmee namen ze het zekere voor het onzekere, en bleven ze mogelijke schadeclaims voor. De afgelopen jaren zijn op steeds meer producten waarschuwingen gezet, zegt voorzitter Erna Botjes van de Stichting Voedselallergie.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu nieuw beleid ingevoerd dat voor duidelijkheid moet zorgen. Fabrikanten krijgen twee jaar de tijd om hun etiketten te verbeteren.


Door: ANP