FNV: cao winkelmedewerkers onaanvaardbaar

18 November 2020, 17:01 uur
Landelijk
mainImage

De nieuwe cao voor de 170.000 medewerkers in winkels is onaanvaardbaar en de totstandkoming ervan is een ondermijning van het cao-stelsel. Dat zegt FNV in een reactie op het akkoord dat branchevereniging INretail sloot met CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU Werknemers.

Het onderhandelingsproces was anders dan normaal. Door de coronacrisis had een snel onderhandelingsresultaat, voor de partijen die akkoord gingen, de voorkeur boven lange onderhandelingen. Daardoor sluit de nieuwe cao grotendeels aan op bestaande afspraken.

Volgens FNV betekent het akkoord echter een achteruitgang voor de lonen van winkelmedewerkers. De "zeer minimale" verhoging van de lonen wordt volgens de bond teniet gedaan doordat de pensioenen duurder worden. Verder hekelt FNV het dat medewerkers van winkels en distributiecentra niet betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen.

De FNV eist dat winkelmedewerkers er 5 procent meer loon bij krijgen. Dat moet een eerste aanzet zijn om de uurlonen stapsgewijs op te voeren tot minimaal 14 euro bruto voor volwassenen.

In de nieuwe cao Retail Non-Food, die van 1 januari tot 1 juli 2022 loopt, is afgesproken dat de lonen twee keer per jaar met hetzelfde percentage stijgen als het wettelijk minimumloon.


Door: ANP